Czy wiesz, że dobre bakterie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i twoją wewnętrzną równowagę? Sprawdź swoją wiedzę o dobrych bakteriach!

1. Krople Linex® Baby zawierają żywe, liofilizowane bakterie rodzaju Bifidobacterium i Lactobacillus.
Prawda
Fałsz
Odpowiedź: Prawda. W kroplach Linex® Baby znajdują się szczepy Lactobacillus Rhamnosus GG, LGG® oraz Bifidobacterium animalis subsp. lactis, BB-12®, które są dobrze znanymi i przebadanymi szczepami bakterii kwasu mlekowego uzupełniającymi florę bakteryjną jelit1.
2. Bakterie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium stanowią przeważającą część mikroflory jelitowej zdrowego dziecka.
Prawda
Fałsz
Odpowiedź: Prawda. Bakterie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium stanowią przeważającą część mikroflory jelitowej zdrowego dziecka. Przewód pokarmowy płodu jest jałowy i dopiero podczas kontaktu z drogami rodnymi matki podczas porodu, następuje jego pierwszy kontakt z mikroorganizmami. Pierwotnie mikrobiotę jelitową noworodka stanowią bakterie względnie tlenowe, pochodzące z pochwy matki. Po kilku dniach flora bakteryjna zostaje zasiedlona przez dobre bakterie z rodzaju Bifidobacterium, Lactobacillus i inne1.
3. Które czynniki mogą wpływać na skład mikroflory jelitowej?
wyższy poziom higieny
stosowanie antybiotyków
porody poprzez
cięcie cesarskie
Odpowiedź: Wszystkie z powyższych. Współczesne zmiany stylu życia, w tym m.in. wyższy poziom higieny, porody poprzez cięcie cesarskie, stosowanie antybiotyków, to czynniki które mogą wpływać na skład mikroflory1.
4. Pierwszą żywnością funkcjonalną, jaką spożywa noworodek, jest ludzkie mleko.
Prawda
Fałsz
Odpowiedź: Prawda. Pierwszą żywnością funkcjonalną, jaką spożywa noworodek, jest ludzkie mleko. Są to złożone mieszaniny makro- i mikroskładników odżywczych, a także innych substancji, których zadaniem jest dostarczenie noworodkowi pożywienia i energii oraz pomoc w przystosowaniu się do życia poza organizmem matki1.
5. W którym wieku naukowcy odkryli, że u karmionych naturalnie niemowląt wystepuje wyższa liczba bifidobakterii?
XIX
XX
XXI
Odpowiedź: W XX wieku. Już z początkiem XX w. naukowcy odkryli, że u karmionych naturalnie niemowląt występuje wyższa liczba bifidobakterii w ich jelitach/kale. Podejrzewając, że mleko kobiece zawiera substancję wspomagającą wzrost i możliwości kolonizacji bifidobakterii, nazwali ją czynnikiem bifidogennym. Obecnie wiadomo już, że rolę tę odgrywają różne oligosacharydy charakterystyczne dla mleka ludzkiego1.
6. Zmiana ilości bakterii w jelitach to proces normalny dla organizmu.
Prawda
Fałsz
Odpowiedź: To prawda. Bakterie należące do rodzajów Lactobacillus i Bifidobacterium (zwane także bakteriami kwasu mlekowego) stanowią obok innych mikroorganizmów naturalny składnik ludzkiej mikroflory jelitowej. Skład jej jest odnawialny. Zmiana ilości bakterii w jelitach jest procesem normalnym dla organizmu1.
7. Mikroflora jelitowa rozwija się wraz ze swoim gospodarzem i przystosowuje się do cech genetycznych, diety i otoczenia, w jakim przebywa.
Prawda
Fałsz
Odpowiedź: To prawda. Mikroflora jelitowa rozwija i zmienia się pod względem liczby i gatunków, a okres kształtowania się względnie stałej mikroflory przewodu pokarmowego trwa do około 3 roku życia. Pierwotny rozwój flory jelitowej jest bardzo ważny, ponieważ determinuje jej skład nie tylko w okresie noworodkowym i dzieciństwa, ale także w okresie dorosłości. Mikroflora jelitowa rozwija się wraz ze swoim gospodarzem i przystosowuje się do cech genetycznych, diety i otoczenia, w jakim przebywa1.
8. Ile procent bakterii zasiedlających ludzkie jelita to bakterie kwasu mlekowego?
Ok. 20%
Ok. 50%
Ok. 90%
Odpowiedź: ok 90%. W jelitach zdrowego człowieka panuje stan zwany eubiozą. Oznacza to, że ok. 90% bakterii je zasiedlających to bakterie wytwarzające kwas mlekowy i krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Są to m.in.: S. thermophilus, L. acidophilus, B. bifidum, 1% stanowią enterokoki i Escherichia coli. Reszta, czyli 9%, to m.in.: Clostridia, Staphylococci i zarodniki grzybów2.

 


Piśmiennictwo:
1. Ulotka produktowa Linex® Baby
2. Ulotka produktowa Linex® Forte