Wpływ dobrych bakterii na równowagę mikroflory jelitowej

W twoim układzie pokarmowym znajduje się od 10 do 100 trylionów komórek drobnoustrojowych, znanych pod zbiorczą nazwą mikrobiota lub bardziej potocznie: flora jelitowa. Drobnoustroje te pomagają w zachowaniu zdrowia, zaczynając od trawienia spożytego pokarmu do kształtowania układu odpornościowego. Dowiedz się, jaki wpływ na zdrową równowagę twojej mikroflory bakteryjnej mają dobre bakterie.

Flora bakteryjna jelit - równowaga ma znaczenie

Mikrobiota jelitowa zawiera wiele organizmów, takich, jak grzyby, drożdże i archeony3, ale w około 90% składa się z bakterii4. Jednak bakterie często budzą lęk i uważane są za coś złego. Czyż nie są brudne i szkodliwe? Czyż nie mamy wszyscy w naszych domach środków przeznaczonych specjalnie do niszczenia „zarazków”, aby nasze rodziny były bezpieczne? Jak bakterie mogą być dobre i dlaczego mielibyśmy ich potrzebować?

To prawda, że szkodliwe bakterie czasem wywołują choroby5. Przykładami są: kandydoza (drożdżyca, w tym drożdżyca jelit), biegunka infekcyjna, choroby jelit (np. zespół jelita drażliwego). Jednak szkodliwe bakterie to tylko część gatunków, które mogą żyć w naszym układzie pokarmowym. Istnieją również dobroczynne bakterie w jelitach, które wspierają nasze zdrowie6.

U zdrowych osób ludzi mikrobiota jest dobrze zrównoważona, a dobroczynne bakterie jelitowe stanowią jej większość6.

Flora bakteryjna jelit - kilka ciekawostek:

  • Noworodek przychodzi na świat praktycznie bez drobnoustrojów w organizmie. Ale już w ciągu kilku dni jelita zapełniają się silnym i złożonym ekosystemem drobnoustrojów7.
  • W mleku matki znajdują się składniki wspierające wzrost bifidobakterii, które mogą pomóc chronić noworodki przed patogenami8.
  • Odpowiednie ukształtowanie flory jelitowej w dzieciństwie i utrzymanie jej przez całe życie zmniejsza ryzyko chorób9.
  • Twoja mikrobiota jelitowa jest unikalna - nikt nie ma dokładnie tego samego składu10.
  • Dobroczynne bakterie mikrobioty wspomagają syntezę witamin z grupy B i K2.
  • Twoja mikrobiota jelitowa pomaga również trawić błonnik i laktozę11. Dodatkowo reguluje ruchy jelit, produkuje enzymy trawienne oraz pełni inne funkcje, takie jak wytwarzanie gazów jelitowych5.
  • Współdziała z układem odpornościowym i może go stymulować2,5. Pomaga również blokować zewnętrzne patogeny i zapobiega rozwojowi szkodliwych bakterii w jelitach12.

Jakie czynniki negatywnie wpływają na dobre bakterie jelitowe?

Stan twojej mikrobioty w układzie pokarmowym zależy od prowadzonego stylu życia. Stres, palenie, brak ćwiczeń fizycznych i dieta bogata w kwasy nasycone mogą zaburzyć równowagę mikrobioty jelitowej5. Innym, czynnikiem negatywnie wpływającym na dobre bakterie jelitowe jest antybiotykoterapia13, która narusza strukturę jelit i może wywoływać biegunkę poantybiotykową. Dlatego dla zachowania wewnętrznej równowagi mikrobioty tak ważna jest osłona przy antybiotyku, która normalizuje naturalną florę jelitową.

Szczepy bakterii kwasu mlekowego wysokiej jakości to dobre bakterie!

Szczepy bakterii kwasu mlekowego, zwane dobrymi bakteriami, to „żywe mikroorganizmy, które podawane w odpowiednich ilościach wywierają korzystne działanie w organizmie gospodarza”5. Można je przyjmować w formie suplementu diety, w celu uzupełnienia mikrobioty6.

Jak zachować równowagę jelit?

Poza przyjmowaniem szczepów bakterii kwasu mlekowego istnieje kilka innych sposobów na utrzymanie równowagi flory jelitowej i zachowanie dobrego samopoczucia:

Ćwiczenia: regularny trening może pozytywnie wpłynąć na skład mikrobioty jelitowej i może ograniczyć rozwój otyłości5.

Zdrowa dieta: diety wysokotłuszczowe mogą wpływać negatywnie na mikroflorę jelitową5. Ograniczenie tłuszczów w pożywieniu może pomóc w utrzymaniu równowagi mikrobioty jelitowej i zdrowia. Na przykład, tłuszcze nasycone mogą zwiększać liczbę prozapalnych drobnoustrojów jelitowych5.

Relaks: Stres może obniżyć liczbę potencjalnie dobroczynnych bakterii Lactobacillus (bakterie kwasu mlekowego) w mikrobiocie jelitowej5. Zalecamy poświęcenie dziesięciu minut dla siebie i ćwiczenie technik relaksacyjnych takich, jak joga i medytacja.

 


Piśmiennictwo:
1.  Ursell L, et al. Nutr Rev. 2012;70(1):S38–S44
2. Ciorba MA. Clinical gastroenterology and hepatology. 2012;10(9):960–968.
3. Hoffman C, et al. PLOS ONE. 2013;8(6):1–12
4. Qin J, et al. Nature. 2010 4;464(7285):59–65
5. Conlon M, et al Nutrients. 2015;7:17-44
6. Mitsuoka T. Asia Pac J Clin Nutr. 1996;5(1):2–9
7. Jost T, et al. PLoS One. 2012;7(8)
8. Liepke C, et al. The Febs Journal. 2002;269(2):712–718
9. Rodriguez JM, et al. Microb Ecol Health. 2015;26(10)
10. Gut Microbiota for health. Dostępne na stronie internetowej: http://www.gutmicrobiotaforhealth.com/en/your-microbiome-is-like-a-unique-fingerprint. Dostęp: czerwiec 2016
11. Gorbach SL. Microbiology of the Gastrointestinal Tract. Baron S, wydawca. Medical Microbiology. Wydanie 4 (1996). 12. Kamada N, et al. Nat Immunol. 2013;14(7):685–690
13. Sanders ME. Clin Infect Dis. 2008;46:S58–S61