Badania flory bakteryjnej jelit - co przyniesie przyszłość?

Wydaje się, że ludzie na całym świecie zwracają większą uwagę na zdrowie swoich jelit oraz na wiele korzyści, jakie może przynieść zrównoważona mikrobiota jelitowa. „Traktuj innych tak, jak sam chciałbyś być przez nich traktowany”, mówi przysłowie. To samo dotyczy twoich jelit. Jak odbudować florę bakteryjną jelit? Rośnie świadomość roli czynników, takich jak zdrowa dieta i ćwiczenia w kształtowaniu się składu mikroflory bakteryjnej przewodu pokarmowego oraz wpływu, jaki może mieć na zdrowie1.

Badania dobrych bakterii mikrobioty jelitowej – przyszłość jest jasna

Podobnie, jak w przypadku wpływu na zdrowie przewodu pokarmowego, przeprowadzono szereg badań oceniających korzyści z „dobrych” lub „przyjaznych” bakterii w innych obszarach. Na przykład, istnieją już badania dotyczące zalet szczepów bakterii probiotycznych w kontrolowaniu nastroju i zwalczaniu stresu2,3,4. Poniżej przyglądamy się dwóm potencjalnie fascynującym dziedzinom:

Czym żywią się dobre bakterie?

Dobre bakterie żywią się niepodlegającymi trawieniu składnikami pokarmowymi, które wspierają wzrost bakterii, takich, jak Bifidobacterium i Lactobacillus5.

Badania nad pożywką dobrych bakterii są wciąż jeszcze we wczesnej fazie, ale już teraz wskazuje się, że mogą one przynieść szereg korzyści dla zdrowia, jak zapobieganie chorobom jelit, utrzymywanie prawidłowego poziomu cholesterolu i zapobieganie otyłości5. Porzebna jest większa ilość badań aby potwierdzić tą hipotezę.

Flora bakteryjna jelit a otyłość

Według WHO, światowe poziomy otyłości wzrosły dwukrotnie od 1980 roku. W 2014 roku około 39% dorosłych powyżej 18 roku życia miało nadwagę, a 13% cierpiało na otyłość6.

Naukowcy badają, w jaki sposób bakterie występujące naturalnie w jelitach mogą odgrywać rolę w rozwoju otyłości, cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych. W 2012 roku badanie zasugerowało, że niektóre bakterie w jelicie grubym mogą spowolnić aktywność brązowego tłuszczu spalającego energię, przyczyniając się do rozwoju otyłości7. Badania w tym obszarze wciąż jeszcze są na wczesnym etapie, jednak istnieje możliwość, że dobre bakterie będzie można stosować w przyszłości jako pomoc w redukcji masy ciała. Badania sugerują, że osoby o prawidłowej wadze mają inną florę bakteryjną jelit, niż osoby z nadwagą lub otyłością8. Porzebna jest większa ilość badań aby potwierdzić tą hipotezę.

 


Piśmiennictwo:
1. Conlon M, et al Nutrients. 2015;7 :17-44
2. Benton D et al. Eur J Clin Nutr. 2009 ;61:355–361
3. Rao AV. et al. Gut Pathog. 2009;1:6
4. Saulnier DM. Gut Microbes. 2013;4(1):17-27
5. Patel et al. 3 Biotech. 2012;2(2):115–125
6. WHO, http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/en/, dostęp: kwiecień 2014
7. Mestdagh et al. J. Proteome Res. 2012;11(2):620–630
8. Ley et al. Nature. 2006;444(7122):1022-3